Geschiedenis

Geschiedenis kent het PONN zèlf eigenlijk nog niet.

Maar toch heeft het PONN wel een historie. We zijn immers op 1 januari 2010 ontstaan uit de samenvoeging van 2 orkesten.

Het Regionaal Politie Muziekcorps Groningen en het Drents Politie Orkest

Het samengaan van beide orkesten is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Veel diensten van de politie in de drie noordelijke provincies werken samen of gaan dat binnenkort doen. Als orkesten konden we niet achterblijven en om de politiemuziek in het noorden te garanderen is men overgegaan tot de samenvoeging.
Het Drents Politie Orkest werd vanaf januari 2008 gedirigeerd door Reinder Klei. Reinder was assistent-dirigent van het RPMG. Deze combinatie was in aanloop naar de fusie een gouden greep. Reinder wist op deze manier de samensmelting van de beide orkesten af te stemmen waarna in de laatste periode door de dirigent van het PONN, Wim Jongen, de taak is volbracht. Dit klinkt misschien gek, maar 2 orkesten samenvoegen is niet gemakkelijk. Je bent aan je eigen manier van spelen gewend, de eigen klankkleur, het eigen volume….

Maar we hebben er wat moois van gemaakt !!! …en buiten het plezier in het samen muziek maken, is de sfeer in het orkest bijzonder goed. 

Hieronder leest u iets over de geschiedenis van beide orkesten.

GRONINGEN

OrkestGroningen

Het politiemuziekkorps van Groningen werd opgericht op 31 maart 1927 en bestond dus meer dan 80 jaar. Direct na de oprichting kocht het toenmalige bestuur het eerste instrumentarium over van een fanfarekorps van de Groninger brandweer dat na een half jaar te hebben bestaan werd opgeheven. Gekozen werd destijds voor een fanfarebezetting, een orkestvorm die men tot op de dag van vandaag is trouw gebleven. Met deze typisch Nederlandse orkestvorm behaalde het korps vele grote successen. In 1958 was de kapel de eerste fanfarekampioen van Nederland in de vaandelafdeling van de KNF. Ook later nog won het orkest diverse prijzen in binnen en buitenland. Sinds de reorganisatie van de politie in 1994 is het RPMG meer en meer een bedrijfsorkest geworden dat onder het motto ‘muziek voor de politie, door de politie’ in toenemende mate werd ingezet ten behoeve van het korps Regiopolitie Groningen

DRENTHE

OrkestDrenthe

 

Met soms iets meer en soms iets minder dan 30 enthousiaste muzikanten blies het Drents Politie Orkest mee in de wereld van de Drentse muziek- en fanfarekorpsen.
In 1972 startte men als Tamboer en Trompetter Korps van de gemeentepolitie Assen. Het korps onderging wisselingen in de bezetting om vervolgens als Drumfanfare Politie Assen door het leven te gaan. Bij de samensmelting van de Gemeentepolitie en de Rijkspolitie (1993) kreeg de fanfare een ander karakter. Speelde de fanfare eerst vooral in en om Assen door de reorganisatie kreeg dit een breder karakter en werden concerten en optreden gerealiseerd in de hele Provincie Drenthe. De naam werd gewijzigd en dit resulteerde in de naam Drents Politie Orkest (DPO)

BewarenBewaren