Dirigent & Manager (a.i.)

Frank M. SamsomFrank Samsom

Vanaf 1 januari 2010 is Frank Samsom uit Assen chef-dirigent van het Politie Orkest Noord-Nederland.

Frank Samsom (1961) studeerde bastuba en directie aan de conservatoria van Utrecht en Hilversum. In 1989 behaalde hij het 2e Fase Diploma Uitvoerend Musicus Dirigeren, de huidige Master Degree, bij docenten Gerrit Fokkema (voormalig chef-dirigent van de Amsterdamse Politie Kapel) en Gert Buitenhuis (voormalig chef-dirigent van de Marinierskapel). Tijdens zijn examenpresentatie dirigeerde Frank een concert met de Marinierskapel.
Naast zijn conservatoriumstudie volgde Frank mastercursussen dirigeren in Duitsland (Trossingen) en de Verenigde Staten (Bottineau, North Dakota en Austin, Texas).

Van 1989 tot 1996 was Frank Samsom stafmedewerker van het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast studeerde hij Communicatie Wetenschappen en Bedrijfsorganisatie voor Culturele Instellingen. Als dirigent was hij in die periode actief bij diverse koren en orkesten, waaronder de KLM Harmonie en de NS Harmonie.

In 1996 werd Frank landelijk consulent amateurmuziek bij het toenmalige Instituut voor de Blaasmuziek (nu ‘Kunstfactor’) van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Onderdeel van zijn functie was het zakelijk leiderschap / management van de drie Nationale Jeugdorkesten.

In 2000 werd Frank Samsom, na een officiersopleiding te hebben gevolgd aan de Koninklijke Militaire Academie Breda, in de rang van majoor geplaatst als militair commandant / zakelijk directeur bij de Johan Willem Friso Kapel, later de huidige Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, in Assen. In de periode tot 2008 trad Frank ook regelmatig op als waarnemend dirigent van dit beroepsorkest en vervulde hij in 2005 en 2006 de functie van Algemeen Commandant Militaire Muziek Koninklijke Landmacht.

In 2008 werd Frank Samsom directeur van het Centrum voor Kunst & Cultuur ICO in Assen. Een functie die hij tot 2014 vervulde. Vanaf 2014 werkte Frank als zelfstandig ondernemer in beleids- en interim-managementfuncties voor diverse organisaties.

Sinds januari 2018 is Frank, naast zijn dirigentschap van het Politie Orkest Noord-Nederland, landelijk projectleider politiemuziek voor de Nationale Politie. In de rol van kwartiermaker Harmonisatie Politiemuziek gaf hij tot 2021 sturing aan de implementatie van de nieuwe visie op muziek binnen de politieorganisatie en het bouwen van de nieuwe organisatiestructuur voor de politiemuziekgezelschappen. Vanaf 2021 is Frank landelijk coördinator politiemuziek en bemant hij het Bureau Politiemuziek Nationale Politie.

BewarenBewaren

BewarenBewaren