Muziek maken bij de politie



Naast je dagelijks werk of andere bezigheden, kan je in uniform aan de slag als muzikant bij de Nationale Politie. Om muziek te maken bij de politie hoef je geen beroepsagent of beroepsmusicus te zijn. Ook jij kunt in je eigen regio de politie helpen door muzikaal deel te nemen aan representative- en ceremoniële gebeurtenissen binnen- en namens het politiebedrijf. Zo combineer jij je passie voor (blaas)muziek met dienstbaarheid aan de politieorganisatie én aan de maatschappij.

Politievrijwilliger
Een Politievrijwilliger in de Ondersteuning-Muziek (POV-M), bespeelt een muziekinstrument in één van de politie-orkesten of zingt in een politiekoor. Over alle politiemuziekgezelschappen verdeeld zijn er momenteel ruim 300 PVO-M actief binnen de politieorganisatie. Zoals alle politievrijwilligers, wordt ook een politievrijwilliger-muziek aangesteld en beëdigd.

Je treedt onder andere op tijdens (politie) ceremoniën en bijeenkomsten, relatie- en benefietconcerten, open dagen, feestelijkheden en herdenkingen.
Jaarlijks wordt meerdere keren opgetreden. In politie uniform ben je representant van de politieorganisatie.


POLITIE ORKEST NOORD-NEDERLAND zoekt

MUZIKANTEN voor ALLE INSTRUMENTEN uit de FANFARE-bezetting

Het Politie Orkest Noord-Nederland
Het Politie Orkest Noord-Nederland (PONN) is het orkest van de Eenheid Noord-Nederland (provincies Friesland, Groningen & Drenthe). De orkestbezetting bestaat uit een combinatie van beroepspolitiemensen die voor hun plezier buiten diensttijd muziek maken én amateurmuzikanten met de status van Politievrijwilliger-muziek.

Het orkest heeft een fanfarebezetting en bestaat uit muzikanten die zowel in volledig (tutti) orkestverband repeteren en optreden, alsmede in kleinere (ensemble) bezettingen. Binnen het orkest zijn diverse ensembles actief, waardoor het PONN voor iedere gelegenheid passende muziek in een passende bezetting kan leveren.

Vanzelfsprekend treedt het PONN op binnen het politiebedrijf en geeft het (relatie) concerten namens de politieorganisatie. Daarnaast werkt het PONN mee aan benefietprojecten en maatschappelijke evenementen. Het orkest verleent ook muzikale assistentie aan collega’s van andere geüniformeerde diensten door op te treden voor het Ministerie van Veiligheid & Justitie, Defensie en samenwerkingspartners uit de Veiligheidsregio’s (bv. Brandweer).

Het repertoire is breed en divers. Er wordt regelmatig samengewerkt met regionaal- en landelijk bekende solisten. Naast het maken van fantastische muziek, een goed gevulde agenda, een professionele representatie van het politiebedrijf en innovatieve muziekprojecten, zijn plezier in het muziek maken, collegialiteit en een goede sfeer, de belangrijkste kenmerken van het orkest.

Regelmatig worden gastdirigenten uitgenodigd om met het orkest te werken. Tijdens sectie-repetities geven instrumentale specialisten een masterclass. Spelen in het PONN is daarmee niet alleen inspirerend en plezierig, maar ook bijzonder leerzaam.

De leiding van het PONN is in handen van chef-dirigent Frank M. Samsom en orkestmanager Reinder C. Klei.

Voorwaarden voor aanmelding als muzikant bij het PONN

  • instrumentaal niveau 3e / 2e divisie repertoire
  • zowel zittend- (concerten) als staand- (ceremoniële optredens) kunnen musiceren
  • in het bezit zijn van een kwalitatief goed instrument (m.u.v. slagwerkers)
  • leeftijd vanaf 17 
  • Nederlandse nationaliteit en beheersing van de Nederlandse taal
  • onbesproken gedrag
  • representatief, flexibel en positief ingesteld
  • bereid het politie uniform op een waardige wijze te dragen
  • bereid mee te werken aan een veiligheidsonderzoek (voorwaarde voor aanstelling)
  • beschikbaar (en dus aanwezig) op de (vaste) repetitiemomenten en op de (variabele) momenten van optreden

Werkzaamheden als muzikant bij het PONN

  • optredens & concerten
  • repetities met het volledige orkest
  • repetities in sectie- of ensemble-verband
  • thuisstudie

Specifieke informatie over de inzet in het Politie Orkest Noord-Nederland
Het PONN werkt met een tutti orkestbezetting én met diverse ensemble-bezettingen.

Het tutti orkest verzorgt relatie- en benefietconcerten in de provincies Friesland, Groningen & Drenthe én wordt ingezet bij grotere optredens (bijvoorbeeld 4 mei herdenkingen). 

De ensembles worden met name ingezet voor het muzikaal ondersteunen van politie ceremonieel tijdens (bijvoorbeeld) diploma-uitreikingen, beëdigingen en herdenkingen. Per inzet wordt bepaald welke bezetting het meest passend is voor het betreffende optreden.

Het tutti-orkest repeteert op de donderdagavond, van 19.00 tot 21.15 uur in Zuidlaren

De orkest repetities op donderdagavond vinden wekelijks plaats. Incidenteel wordt op zaterdag gerepeteerd.

Optredens en concerten worden ruim vooraf ingepland en bekend gesteld en vinden op alle momenten van de week plaats, zowel overdag als ‘s avonds. Ervaring heeft geleerd dat ceremoniële optredens binnen de politie vooral op de vrijdag(middag) plaatsvinden. 

Voor elk optreden wordt een planning gemaakt. Deze planning bestaat uit de datum van het optreden, plus de bijbehorende repetitie(s) om het optreden voor te bereiden. Optreden, bijbehorende repetitie(s) én een voor dat optreden passende bezetting vormen samen een ‘project’. Voor elk project wordt ruim vooraf een ‘uitvraag’ gedaan waarop jij je kunt inschrijven. Op deze wijze is er ruimte een project over te slaan vanwege persoonlijke omstandigheden, een optreden met een ander orkest of vakantie, zonder dat dit de inzetbaarheid van het orkest in gevaar brengt. De kern van de ‘uitvraag’ is dat van iedereen die tijdens de uitvraag aangeeft voor een project beschikbaar te zijn wordt verwacht dat hij/zij ook daadwerkelijk aanwezig is. Op basis van die kern worden afspraken met de politieleiding en externe opdrachtgevers gemaakt.

Specifieke informatie over de Politievrijwilliger–Muziek
Zoals iedere politievrijwilliger wordt ook een politievrijwilliger-muziek (PVO-M) beëdigd als ambtenaar van politie. Deze beëdiging is openbaar en vindt plaats in Drachten.

Beëdigd worden als PVO-M is mogelijk ná een officiële aanstelling bij de Nationale Politie. Om aangesteld te kunnen worden dienen zowel een (beperkt) veiligheidsonderzoek als een muzikaal proefspel met positief resultaat te zijn afgerond.

Na aanstelling en beëdiging word je als PVO-M uitsluitend ingezet voor muziektaken. Anders dan andere politievrijwilligers volgt een PVO-M dan ook géén (meerjarige) opleiding tot politievrijwilliger. De kennis en vaardigheden die nodig zijn om goed te functioneren als geüniformeerd politiemuzikant, worden je binnen het PONN aangeleerd.

Financieel
Bij het PONN betaal je geen contributie, maar ontvang je als PVO-M een vrijwilligersvergoeding. Deze vergoeding (géén salaris) bestaat uit;

  • vergoeding van € 4,00 per uur bij dienstoptredens
  • vergoeding van reiskosten bij repetities en optredens boven 50 km enkele reis

Let op: ontvang je op dit moment een uitkering? Informeer dan (vóór aanmelding) bij jouw UWV-contactpersoon naar de eventuele gevolgen voor je uitkering indien je als vrijwilliger bij de politie wordt aangesteld.

Belangstelling
Heb je belangstelling en ben je enthousiast, verwacht je te voldoen aan de aanstellingsvoorwaarden én ben je beschikbaar op de genoemde momenten, meld je dan aan om één of meerdere repetities vrijblijvend mee te spelen.

Aanvullende informatie over het Politie Orkest Noord-Nederland kun je krijgen op deze website, of door contact op te nemen met orkestmanager Reinder C. Klei via gsm 06 – 113 45 535.